10 roliga sportfakta

Även om många sportfantaster religiöst studerar resultat och tabeller, vaknar upp till rapporter om favoritlagets senaste prestationer och sitter klistrade i soffan under alla matcher, så är nog de flesta omedvetna om viss rolig sportfakta. Dessa fakta har bidragit till att forma idrottsvärlden, från ironiska och tillfälliga händelser till inspirerande och häpnadsväckande sanningar.

Här är 10 sportfakta som du kanske ännu inte har koll på.

 1. Golfbollar har i genomsnitt 336 gropar.
  Groparna på en golfboll är utformade för att göra den mer aerodynamisk, vilket gör att den kan färdas längre i luften. Det finns inga officiella regler för hur många gropar en golfboll får ha och de flesta har mellan 300 och 500.
 2. Sport har spelats på månen
  1971 skrev Alan Shephard och Edgar Mitchell historia när de blev de första att utöva sport på månen. Apollo 14-astronauterna deltog i vad Mitchell senare skämtsamt beskrev som ”de första olympiska spelen på månen”. Shephard slog en golfboll medan Mitchell kastade ett provisoriskt spjut.
 3. Olympiska guldmedaljer är huvudsakligen tillverkade av silver
  Trots sitt namn och sin färg har guldmedaljerna som delas ut till vinnarna vid de olympiska spelen inte varit tillverkade av massivt guld sedan 1912. De moderna guldmedaljerna är tillverkade av sterling silver och innehåller endast små mängder ädelmetall.
 4. De olympiska ringarna täcker alla världens flaggor
  Gult, grönt, rött, svart och blått valdes ut eftersom minst en av dessa fem färger förekommer i alla världens flaggor.
 5. Indisk barfotafotboll
  1950 drog sig Indien tillbaka från det första och enda fotbolls-VM som landet någonsin kvalificerade sig till eftersom FIFA förbjöd barfotafotboll
 6. Fotboll på TV
  Den första direktsända fotbollsmatchen sändes på TV i oktober 1946.
 7. Nya städer för sportens skull
  Fotbolls-VM 2022 kommer att inledas i Lusail (Qatar), en stad som inte existerade förrän nyligen.