Hockeyns historia

Tänk dig ishockey utan is! Spelet började spelas på 1800-talet på frusna dammar och sjöar. Man tror att ishockey har sitt ursprung i en grupp kanadensiska studenter som ville efterlikna skridskoåkning, men som inte kunde åka skridskor själva. De började i stället spela med en fotboll och slog den på isbelagda isytor utomhus tills deras händer blev för kalla för att de skulle kunna fortsätta.

Ishockeyns historia är lång och komplicerad, med många olika tolkningar. Skridskoåkning går tillbaka till 1700-talet i Europa, men det var inte förrän 1875 som ishockeyn uppfanns av James Creighton. I Kanada blev ishockeyn populär under 1920-talet, då kvinnor började delta i sporten. Idag spelas ishockey över hela världen och har blivit en av de mest bevakade sporterna!

Ishockeyns verkliga ursprung
Internationella ishockeyförbundet har förklarat att den första matchen organiserad ishockey spelades i Montreal i Kanada.

Många anser också att ishockeyns första regler publicerades av Montreal Gazette 1877. Forskning visar dock att organiserade spel och bandyspel först spelades på skridskor i England, och att de första reglerna skrevs där också.

Även om de flesta tror att det är en kanadensisk uppfinning på grund av de viktiga bidragen från 1870 och framåt, så kom de ”kanadensiska reglerna” inte till förrän 1910, då de hade omformat denna internationella sport till vad vi i dag känner till som modern skridskoåkning!

Ishockeyns expansion:

  1. Den första registrerade ishockeymatchen spelades 1875.
  2. Montreal Hockey Club vann det första mästerskapet den 3 mars 1877.
  3. År 1890 skapades en formell liga som fick namnet ”The Amateur Hockey Association of Canada”.
  4. År 1893 hade det vuxit till att omfatta lag från Quebec och Ontario.
  5. År 1909 ändrade de sitt namn till ”The Canadian Amateur Hockey League”.