Köpa gasbrännare

En gasbrännare för matlagning är något som du kanske inte inser att du behöver förrän du behöver den. Den har ett brett temperaturintervall och är perfekt för alla hemmakockar. Dessutom är dessa verktyg mångsidiga och kan användas till annan än matlagning också. De kan nå en temperatur på över 1000 grader och brinna i över en timme. Munstycket kan vridas för att skapa en högre eller lägre flamma. Gasbrännare är bärbara och har en liten avtryckare som lätt kan hållas i handen. Du kommer som sagt upptäcka att du faktiskt behöver en i ditt kök oavsett om du är nybörjare, hobbykock eller proffs.

Är det säkert att använda en gasbrännare för matlagning?

Ja, en gasbrännare är säker att använda direkt på livsmedel, speciellt det som är framtagna för just matlagning.

Vilken gasbrännare ska jag välja?

Generellt sett är större brännare bättre för större rätter och mindre brännare för mindre rätter. Om du till exempel gör crème brûlée för ett mindre sällskap så passar en mindre alldeles utmärkt men om du ska skapa yta på 20 köttbitar inför en festmåltid så kan en större variant vara med passande.

En sak att tänka på är att dyrare brännare ofta säljs med monterbara tankar som du köper och skruvar på men du måste du normalt köpa och fylla på gas själv för mindre gasbrännare. Men det är inget som är svårt att göra, och med på köpet följer alltid instruktioner hur du fyller en brännare med gas.

Hur använder jag en gasbrännare?

Att använda en gasbrännare ger dig den i svenska kök ovanliga möjligheten att tillaga din mat med en direkt låga och förutom att det ger dig möjligheten att skapa en magisk stekyta på din mat så ger det verkligen en speciell touch till vissa rätter. Men det är otroligt viktigt att hantera detta redskap med respekt och vara försiktig vid hantering, både för att inte skada sig och för att inte förstöra maten. Om du placerar lågan för nära kommer maten troligen att brännas innan den har en chans att tillagas jämnt och om du placerar lågan för långt bort kommer den inte ha någon effekt alls. Se till att förflytta lågan under tillagningsprocessen så att du får ett jämt och fint resultat av bränningen.

Som nämnt tidigare i artikeln så kommer en gasbrännare komma dig mycket nytta i köket, men är du osäker på hur mycket du faktiskt kommer använda detta matlagningsverktyg så är ett förslag att först köpa en enklare mer prisvärd variant och utvärdera ditt behov av en bättre och mer rejäl brännare.