Världens största sport är inte fotboll!

När man pratar om världens största sport så tänker alla direkt att det såklart handlar om fotboll. Men överraskande nog hamnar bara fotboll på fjärde plats enligt en lista på www.sportlobby.se. I artikeln nämner Sportlobby att det främst beror på att fotboll inte spelas över hela världen och att de världsdelar med enormt stor befolkning föredrar andra sporter. Istället är det sporter som inte kräver lika hög ansträngning som ligger högt i denna lista. Sporter där man inte behöver springa lika mycket och där konditionen inte är lika vital.

Hur avgör man världens största sport?

De flesta som undrar vilken sport som är världens största utgår förmodligen ifrån antalet utövare i varje specifik sport. Ändå är det många källor på internet som jämför storleken i antalet fans för varje sport och där ligger fotboll i topp. Det är inte lätt att ta reda på antalet utövare på varje sport men Sportlobby har satt ihop en så bra bild man kan få med hjälp av den informationen som finns på internet. De har exempelvis använt sig av idrottsförbundens egna statistik och uppskattningar för att få så pålitlig data som möjligt.

De säger till exempel att de inte kan avgöra på exakta siffran hur många som utövar varje sport i världen, men att uppskattningarna de gör bör ses som väldigt trovärdiga. Alla siffror är därför ungefärliga, men det skiljer ganska många utövare mellan platserna i listan så positionerna skall ses som säkra.

265 miljoner fotbollsspelare världen över

Så många aktiva fotbollsspelare har man uppskattat det till världen över. På Sportlobby nämner de att det låga intresset för att utöva fotboll i Asien gör att denna siffran inte är större. Istället är det stora asiatiska sporter som tar täten i listan med världens största sporter. Alla tre största sporter är nämligen sådana som har enormt stort antalet utövare i Asien. Ingen av dessa sporter är faktiskt speciellt stora i Sverige, utan det märks tydligt att Asien uppskattar andra typer av sport än vad vi gör här i norden.

Världens största sport är volleyboll

Inte många tror att volleyboll är världens största sport, men så är faktiskt fallet. I stora länder som Kina, Brasilien och Ryssland så är volleyboll jättestort och med deras stora befolkningar så hamnar totala antalet utövare på någonstans runt 800 miljoner världen över. Detta gäller såklart alla typer av utövning, även amatörer som kanske bara spelar volleyboll en gång i veckan. Tvåa på listan är basket med cirka 450 miljoner och trea är pingis runt 300 miljoner aktiva spelare världen över. Basket som är en av de mest populära sporterna i USA kan man tro står för en stor del av denna summa. Men sanningen är att det bara finns runt 30 miljoner basketspelare i USA och det stora antalet utövare istället finns i Kina. Nämligen runt hela 300 miljoner utövare. Det är alltså 10 gånger fler basketutövare i Kina än i USA.